Med SSL skyddas dina och dina besökares uppgifter och du ser till att alla som vill besöka din hemsida faktiskt kommer dit istället för till en varning.
När du surfar på webben och besöker olika hemsidor så skickas hela tiden data fram och tillbaka mellan webbläsaren i din dator och den dator (webbserver) som den aktuella hemsidan finns på.
Denna data är fullt synlig för alla som vill ”tjuvlyssna” på den. Det här är förstås en stor säkerhetsrisk och dåligt för din integritet.
Inloggningsuppgifter, kreditkortsuppgifter, känsliga meddelanden med mera, som till exempel skickas via ett formulär, riskerar att hamna i fel händer på en osäker hemsida.
Webbläsaren varnar dig innan du besöker osäkra hemsidor
Idag varnar de flesta webbläsare dig när du försöker att gå till en osäker hemsida. Kanske har du fått en sådan själv någon gång?
Genom att visa en varning istället för hemsidan hjälper webbläsaren dig att undvika riskabla hemsidor.
Det här känns ju tryggt när man själv surfar, men det är inget man vill ska hända när någon försöker besöka ens egen hemsida.
Därför vill du säkra din hemsida
Det finns alltså flera viktiga anledningar till att du vill säkra din hemsida:
- Skydda dina egna och besökarens uppgifter från att komma i orätta händer
- Undvika att folk får upp en varning istället för att komma till din hemsida
- Skapa tillit hos dina besökare och visa att du bryr dig om deras integritet
Idag kan man säkra sin hemsida utan extra kostnad på de allra flesta webbhotell.
Skyddar dig och dina besökare
För att skydda den data som skickas mellan din hemsida och dina besökares datorer ska du se till att din hemsida har SSL aktiverat.
SSL står för Secure Socket Layer och betyder att kommunikationen mellan din hemsida och dess besökare krypteras. Kryptering innebär att kommunikationen görs oläsbar för alla som inte har rätt nyckel.
Så vet du om en hemsida har SSL
Hemsidor som har SSL aktiverat får symbolen för ett hänglås före sitt namn i adressfältet längst upp i webbläsaren.
Man kan även se det på hemsidans URL, eftersom den då börjar på https:// istället för http://.
Många har lärt sig känna igen dessa signaler och litar därför, helt riktigt, inte på hemsidor som saknar dem, oavsett om de får en varning från sin webbläsare eller inte.
När denna grupp ser att du bryr dig om deras integritet och har SSL på din hemsida, hjälper det dig att bygga tillit hos dem.
Alla hemsidor behöver SSL
Vissa hävdar att de inte behöver SSL, eftersom de inte har någon webbshop eller ens ett kontaktformulär på sin hemsida. Men oavsett vilket så vill de allra flesta kunna administrera innehållet på sin hemsida själva idag. För det används nästan alltid ett innehållshanteringssystem (CMS), till exempel WordPress, Drupal eller Joomla.
I så fall in loggar man i en administrationspanel för att jobba med sina texter och annat innehåll. Denna inloggning sker också via ett formulär, så om inte din hemsida har SSL aktiverat kan obehöriga komma åt dina inloggningsuppgifter för denna.
Så du behöver i allra högsta grad SSL på din hemsida, även om du ”bara” kan logga in själv i din administrationspanel.
Så hur får man SSL på sin hemsida?
Fram tills för några år sedan var SSL något man behövde köpa på sitt webbhotell, men idag erbjuder de flesta webbhotell en gratis lösning för enklare SSL. Oftast via en tjänst som heter Let’s Encrypt.
För hemsidor med känslig information och e-shoppar bör man överväga om det kan behövas ett mer avancerat SSL-certifikat än Let’s Encrypt, men för dig som säljer tjänster till andra företag och tar betalt på andra sätt än via din hemsida är det tillräckligt i de allra flesta fall.
Bra webbhotell har tydliga instruktioner
Se till att dina besökare kan känna sig trygga när de besöker din hemsida genom att installera SSL på din hemsida. Bra webbhotell har tydliga instruktioner för hur du installerar och aktiverar det och erbjuder supporthjälp om du stöter på problem i processen.
Ta hjälp av någon om du är osäker
Känns det för osäkert att hålla på med sådana här saker själv, vilket är fullt förståeligt, bör du ta hjälp av någon som vet hur man gör.
Du kan alltid höra av dig till mig om du har frågor och funderingar kring din hemsida och SSL.
Läs mer
- Let’s Encrypt (officiell sida)
- Mer om SSL på Oderlands hemsida