Du har säkert fått rådet att nischa dig och att aktivt välja din målgrupp många gånger. Speciellt om du driver eget eller har jobbat med varumärken och marknadsföring på något annat vis.
Om du hört det lika ofta som mina kunder finns en viss risk du är utled på det. Men det finns många goda anledningar till att du ofta får det här rådet. Här kan du läsa några av dem.
Vad menas med att välja nisch?
Att välja nisch innebär att man väljer ut och fokuserar på en speciell grupp kunder, verksamheter eller uppdrag med en eller ett par gemensamma nämnare. Alltså de människor, område eller typ av uppdrag som hjärtat bankar lite extra för.
Rätt nisch är de människor och verksamheter som vi verkligen vill hjälpa och uppdrag som vi verkligen vill utföra. Här är det inte läge att välja det som är mest strategiskt i första hand (till exempel den målgrupp som har mest pengar), för det kommer inte funka i längden. Du behöver välja dem som du brinner mest för.
Poängen är att du både ska få en hållbar ekonomi OCH en hållbar tillvaro som företagare. Det är då du får utrymme att utvecklas långsiktigt och kan skapa ett jobb som du älskar att gå till.
Hur hittar man sin nisch?
Det kan vara en mer eller mindre lång process att komma fram till sin rätta nisch och det finns inte utrymme i att gå in mer i detalj på hur man gör i den här artikeln. Men i grund och botten handlar det om att hitta sina egna svar på frågor som dessa:
Vilka vill jag helst hjälpa? Varför just dem? Vad vill jag hjälpa dem med?
När du väl har svaren låter du allt du gör kretsa kring att hjälpa just den här målgruppen. Det oavsett om det gäller marknadsföring, sälj, kundservice eller uppdrag. Det är din nisch som avgör vilka kunder och uppdrag du tar dig an och jobbar med.
Varför är det så få som gör det om det nu är så bra?
- Vi människor har ett inneboende motstånd mot att placera oss själva i ett fack. Man är rädd att det ska bli tråkigt i längden att jobba med liknande uppdrag. Det blir det dock sällan, eftersom alla uppdrag och kunder är unika. Man kan dessutom ta sig an alltmer utmanande uppdrag med tiden om det börjar kännas för tryggt och rutinartat.
- Prioriterar man kortsiktiga vinster kan det kännas kontraproduktivt att inte hoppa på alla affärsmöjligheter som kommer i ens väg. (Det är det inte.)
- Vi har blivit uppfostrade att inte exkludera någon. Det här är en fin inställning när man leker med sina kompisar som barn, men den kan vara förödande när man vill bygga en hållbar företagartillvaro som vuxen.
- Man är orolig för att det inte finns tillräckligt stort kundunderlag i den grupp man helst skulle vilja jobba med för att det ska bli lönsamt. Detta är en reell risk. Det kan vara så om man väljer en alltför snäv nisch, men risken är liten om man gör det på rätt sätt.
- Man är orolig för att kunderna ska bli oroliga för att man ska avslöja affärshemligheter om man jobbar med deras konkurrenter. Jag har dock aldrig stött på någon som inte sett något annat än fördelar med att jag känner till deras bransch. Om man skulle stöta på en orolig drömkund kan man alltid skriva ett sekretessavtal, men det kan också vara en varningsflagg för att tillit saknas helt. Det är trots allt oetiska och i vissa fall kriminella saker vi talar om här.
Alla dessa punkter är förståeliga i en viss mån. Men att försöka vara allt för alla är inte någon hållbar strategi, utan kan göra ditt liv som företagare eländigt.
Tänk om en noga utvald nisch kan hjälpa dig att bygga ditt drömföretag?
Du kan välja nisch när som helst
Vissa upptäcker det tidigt, andra efter många år som företagare. Tidpunkten spelar egentligen ingen roll. Att nischa sig är lösningen för många saker som kan skava i ett företag och det är aldrig för sent att satsa på det.
Därför vill du nischa dig
Vårt liv slösas bort på oväsentligheter. Förenkla, förenkla.
Henry David Thoreau
Allt blir lättare när du nischar dig. Saker klaffar och samtal flödar. Inte sällan uppstår nya möjligheter, till synes av ren slump.
När du får jobba med folk du kan relatera till och med saker du brinner för ökar engagemanget, inspirationen och motivationen hos dig, kunderna och eventuella medarbetare. Det är då ni kommer till er fulla rätt, vilket kommer märkas på resultatet och hur ert samarbete fungerar.
Här är 8 goda anledningar till varför du ska överväga att välja nisch (utan inbördes ordning):
1. Det gör din marknadsföring enklare (och trevligare)
Att välja nisch är särskilt fördelaktigt för dig som driver en mindre verksamhet och gör det mesta själv. I synnerhet om du avskyr traditionell sälj och marknadsföring.
Ju mer definierad och avgränsad din nisch är, desto bättre bild får du av din idealkund. Ju bättre du känner din idealkund och vad du hjälper denna med, desto lättare (och trevligare) blir din marknadsföring.
När du med säkerhet vet vem det är du tilltalar blir det hundra gånger enklare att både komma på nya idéer och att formulera dig. Din idealkund kommer då kunna relatera till ditt innehåll på en helt annan nivå och känna att det är just henne eller honom du tilltalar.
Det blir också lättare att hitta dina drömkunder när du kan ta reda på vart de håller till och hur de letar efter information.
2. Hjälper dig att jobba hållbart
När du bestämt dig för att välja nisch kan du jobba hållbart. Att vara allt för alla är inte rätt väg att gå om du vill bevara förståndet och hälsan. Speciellt inte om du saknar möjlighet att delegera arbetsuppgifter till någon annan.
Du kommer må mycket bättre, kommunikationen kommer flyta och kreativiteten flöda. Allt det här kommer att lysa igenom i allt du gör. Detta oavsett om det handlar om projekten du levererar, leverantören du mejlar med, artikeln du just publicerade eller samtalet du just hade med en person på det där nätverksmötet.
Hela den kreativa processen blir lättare och du kan se fram emot den istället för att prokrastinera och försöka undvika den till varje pris.
3. Ditt företag kan bli det självklara valet för dina idealkunder
Genom att välja nisch visar du tydligt vem dina tjänster är till för minskar du konkurrensen om dina idealkunder. Du har mycket större chans att bli det självklara valet för dem, när du visar att du förstår deras problembild och har en lösning.
Låt säga att du är fotograf och letar efter en bokföringsbyrå. Du har fått tips om två små byråer i din stad. Den första jobbar med ”ekonomisk rådgivning” och berättar ingående vilken kompetens som finns i företaget och vad man gjort. Den har en salig blandning av olika kunder. Den andra presenterar sig som ”bokföringsbyrån för fotografer”. Den har flera kunder som kan berätta att de sparat mer pengar än vad tjänsten kostat dem, eftersom byrån vet vilka avdrag fotografer kan göra, vilka konton som är lämpligast att använda och hur fotografer bäst planerar sin ekonomi. Vilken byrå kontaktar du först?
När du visar tydligt vilka företag du hjälper i din marknadsföring kommer du att få fler förfrågningar från liknande företag.
Tillit är en förutsättning för att folk ska anlita dig. Om de ser att du förstår deras språk och problemområde, att du har löst liknande problem med ett gott resultat, får de större förtroende för dig. Då behöver du inte längre skrika högst och mest för att höras. Med en tydlig nisch hjälper du dina drömkunder att hitta dig istället.
Det som behövs är tid, tålamod och ett konsekvent fokus på att hjälpa dina idealkunder så mycket du kan.
4. Effektivare marknadsföring
Genom att rikta ditt budskap når du enklare fram till dem det är tänkt för.
Många säger det, helt enkelt för att det är sant, men här kommer det igen: Om du försöker nå ut till alla når du inte fram till någon. Din kommunikation blir slätstruken, generisk och tråkig. Ingen som läser eller ser den känner sig träffad.
Dina potentiella kunder vill veta varför ditt företag är rätt för just dem. När du vet vem du pratar med kan du besvara den frågan på ett övertygande sätt. De vill veta att du förstår vem de är och vilka problem de brottas med.
5. Du undviker att konkurrera på pris
När du blir det självklara valet för kunder i din nisch konkurrerar du inte längre med pris. De väljer dig för att du är den som kan hjälpa dem bäst, inte för att du är billigast. Behöver jag säga så mycket mer om detta?
6. Det blir lättare att tacka nej till uppdrag
Det blir lättare att tacka nej till förfrågningar när du med säkerhet vet vilka som är och vilka som inte är dina idealkunder.
Varje jobb du tar dig an som du inte brinner för tar dyrbar tid och energi i anspråk. Dina mest dyrbara resurser, som du annars hade kunnat lägga på rätt uppdrag, eller på att kommunicera med, hjälpa och lära dig mer om dina idealkunder.
Förutom att fel uppdrag äter på din själ kan de även hindra dig från att jobba med rätt. Om du har lovat bort din tid till ”fel” kund eller uppdrag måste du kanske tacka nej när rätt kund dyker upp och behöver din hjälp inom en viss tid.
Att välja nisch kan vara den avgörande skillnaden mellan ett roligt och inspirerande uppdrag och ett där klumpen i magen bara växer för varje dag.
7. Du får en chans att växa och göra ditt bästa
”Alla är genier. Men om du bedömer en fisk utifrån dess förmåga att klättra i träd, så kommer den att leva hela sitt liv i tron om att den är dum.”
Albert Einstein (sägs det)
Du har en massa kunskap, erfarenhet och talanger inom dig. Men i fel sammanhang kommer de inte till sin rätt. Det kan handla om så olika saker som att miljön är fel, kunden är fel, tidpunkten är fel eller att uppdragets karaktär är fel.
Ordet ”fel” här innebär inte att det är något fel på någon eller något, bara att mixen av alla dessa saker blir fel.
När du väl har hittat rätt målgrupp och rätt sammanhang att utöva ditt yrke inom kommer det att frigöra alla dina mest fantastiska sidor och förmågor.
8. Få bättre hjälp med din marknadsföring
Om du någon gång tar hjälp av någon för att få fart på din marknadsföring (hemsidan till exempel) så kommer din leverantör älska att du har en tydlig nisch!
Oavsett om vi pratar om en ny hemsida, sociala medier, SEO, annonsering eller innehåll så mångdubblar en väldefinierad nisch leverantörens chanser att förstå vad det är du behöver. Det ger dem möjlighet att leverera bästa möjliga resultat och kan bespara dig pengar, då en stor del av förarbetet redan är avklarat.
Kan man få en bättre start på ett samarbete?
Om du inte är säker på din nisch så kommer en bra byrå kommer hjälpa och guida dig att komma fram till rätt nisch för dig. Fråga om de hjälper till med sådant. Om de inte verkar förstå vad du pratar om är det ett starkt tecken på att du bör leta vidare.
Slutsats: Du har mycket att vinna och lite att förlora på att välja nisch
Jag hoppas att det blivit lite tydligare nu varför du får rådet att nischa dig så ofta och, framför allt, varför det är väl värt att fundera på och ta till sig.
Du har mycket att vinna och lite att förlora på att välja nisch. Det behöver inte betyda att du konsekvent tackar nej till andra förfrågningar, bara att du riktar din marknadsföring till dem du helst vill jobba med.
Inte heller betyder ditt val av nisch att du är fast med den för all framtid. Bara att du gör ditt företagsliv enklare och behagligare i den närmaste framtiden.
Har du frågor och funderingar på det här med att välja nisch får du, som alltid, gärna kontakta mig. I nästa artikel kommer du få tips på hur du hittar rätt nisch för dig.