Vad tänker du när du hör ”hållbar hemsida”? Hållbarhet är ju ett ord med många aspekter och ett som hörs allt oftare i media när det handlar om både klimatet och vårt samhälle. Men vad har egentligen hållbarhet med hemsidor att göra och varför är det viktigt med en hållbar hemsida?
”Den genomsnittliga hemsidan producerar 1,76 g CO2 per sidvisning. För en hemsida med 10 000 visningar per månad blir det 211 kg CO2 varje år.”
– Website Carbon Calculator
Internet består av ett nätverk av miljontals sammankopplade datorer (s.k. webbservrar) runt om i världen. Tillsammans använder dessa servrar enorma mängder el. Faktum är att internet troligtvis inte ligger långt ifrån flygindustrins globala koldioxidavtryck, enligt Mozillas Internet Health Report från 2018, och det ökar fortfarande kraftigt.
Det här lägger ett ansvar på oss som bygger hemsidor och alla som har en, eftersom det är vi tillsammans som har möjlighet att påverka detta.
Vad utmärker en hållbar hemsida?
Enligt MightyBytes, en Chicago-baserad digital byrå som arbetat med att hjälpa värderingsdrivna och hållbara företag och organisationer i över tjugo år, är det dessa fyra nyckelområden som man bör utgå ifrån:
- Är det lätt att hitta på hemsidan?
- Laddar den snabbt?
- Hur är designen och användarupplevelsen (UX)?
- Drivs hemsidan av 100% förnybar el?
Nedan tittar vi lite närmare på var och en av dessa punkter och vad de innebär.
1. Hur lätt är det att hitta på hemsidan?
Ju snabbare och lättare dina besökare hittar det de letar efter, desto färre sidor måste laddas. Det innebär att färre förfrågningar görs från din dator till webbservern och att överflödigt innehåll – såsom onödiga bilder och videos, vilka hör till de tyngre resurserna – inte behöver laddas.
För dig som äger en hemsida innebär det att du noga bör tänka igenom allt som ska finnas med på den. Idag är det så lätt att lägga på olika element och funktioner bara för att man kan. Men det blir snabbt för mycket av det goda. Ju mer man lägger till, desto svårare får besökarna att hitta det de letar efter och desto mer resurser kräver hemsidan.
Även vi webbutvecklare och -designers behöver fatta viktiga beslut om vad som behövs och inte vad gäller designelement och funktionalitet. Det är dessutom vårt jobb att ifrågasätta önskemål och krav från kunden och tillsammans med denna komma fram till om något verkligen är nödvändigt eller om det bara krånglar till saker.
2. Hur snabbt laddar den?
Hållbarhet och din hemsidas laddningstid går hand i hand. När din hemsida drivs mer effektivt används mindre processorkraft, vilket i sin tur innebär att din hemsida använder mindre energi och på så vis får ett lägre koldioxidavtryck.
Dina besökare förväntar sig att få det innehåll de vill ha ögonblickligen. Effektiva sidor laddar snabbare, vilket gör att fler stannar kvar på din sajt engagerade och nöjda.
Eftersom dina besökare är nöjda, blir även sökmotorer såsom Google nöjda. Det här har med andra ord även en positiv inverkan på din hemsidas sökmotoroptimering (SEO).
3. Hur är designen och användarupplevelsen?
Hållbar design är effektiv och tillgänglig. Att skapa trevliga upplevelser för alla användare, oavsett om de använder en smartphone eller en PC förbättrar tillgängligheten. Det är här UX-design kommer in i bilden. UX står för ”User Experience”, alltså användarupplevelse på svenska.
Att hemsidan är tillgänglig, enkel och trevlig att använda är essentiellt. Inte bara gör du dina besökare glada på så vis, utan även sökmotorer som Google. När dina besökare trivs på din hemsida spenderar de längre tid på att läsa mer och titta runt, vilket indikerar för Google att hemsidan är av värde för dem.
4. Drivs den av grön el?
Din hemsida ligger så klart också på en webbserver, annars hade den inte legat ute på internet. Du kanske har en egen webbserver som du har hand om själv, men mest troligt är att du har hyrt in dig på ett webbhotell för att kunna använda deras servrar.
De webbservrar som utgör internet kräver ström 24 timmar om dygnet. Med andra ord är den största skillnaden som du kan göra för att få en mer hållbar hemsida att använda ett webbhotell som drivs av 100% förnybar energi.
”If the Internet was a country, it would be the 7th largest polluter”
www.sustainablewebmanifesto.com
Om du tycker att hållbarhet är viktigt men har ett webbhotell som inte använder förnybar energi, ställ krav på dem att gå över till det för att få behålla dig som kund. Om de inte gör det så finns det bättre leverantörer som du kan byta till.
Hur hållbar är din hemsida?
Om du har en hemsida och är nyfiken på hur hållbar den här (eller om du vill testa någon annans) finns det flera verktyg där du kan mäta det. Här är några exempel.
Kolla din hemsidas klimatavtryck
Gå in på Website Carbon Calculator och knappa in hemsidans adress (URL), så får du svar på hur mycket koldioxid den ger upphov till jämfört med alla andra testade sajter.
Kolla om ditt webbhotell drivs av förnybar energi
Vill du veta om webbservern som hemsidan ligger på drivs av grön el? Det kan du testa på The Green Web Foundation. Även här knappar du in adressen till din hemsida.
Slutsats
Vi som skapar och äger hemsidor bär tillsammans ansvaret för att minska internets totala energiförbrukning. Genom att ta till oss och följa riktlinjerna för en hållbar hemsida får vi inte bara grönare hemsidor, utan även hemsidor som är snabbare, mer tillgängliga och älskas av både besökare och sökmotorer.
Källor
- https://www.websitecarbon.com/
- https://ecograder.com/
- https://internethealthreport.org/2018/the-internet-uses-more-electricity-than/
- https://sustainablewebdesign.org/
- https://www.mightybytes.com/about/
- https://www.invisionapp.com/inside-design/mobile-first-design/
- https://www.thegreenwebfoundation.org/green-web-check/
- https://www.forbes.com/sites/christophermarquis/2021/01/15/paper-free-isnt-enough-the-keys-to-sustainable-web-design-for-every-business/
Ta reda på mer
- Webbviken och hållbarhet
- Hur hållbart är WordPress? https://sustywp.com/
- Därför är öppen källkod mer hållbar: https://www.mightybytes.com/blog/sharing-code-is-benevolent-sustainable/
- 17 sätt att göra din hemsida mer energieffektiv: https://www.wholegraindigital.com/blog/website-energy-efficiency/
- Boktips för webbdesigners och -utvecklare: Designing for Sustainability av Tim Frick: https://www.oreilly.com/library/view/designing-for-sustainability/9781491935767/
- Live-statistik över hur många hemsidor det finns i världen just nu: https://www.internetlivestats.com/total-number-of-websites/
- Se Tom Greenwood (Wholegrain Digital) tala om Zero Carbon WordPress på WordCamp Europe 2017:
https://wordpress.tv/2017/06/22/tom-greenwood-zero-carbon-wordpress/ - Planet Friendly Web Guide: https://planetfriendlyweb.org/
- Skriv på Sustainable Web Manifesto: https://www.sustainablewebmanifesto.com/