Att din organisation uppfattas som trovärdig och pålitlig är essentiellt för att besökare ska välja att spendera någon tid alls på er webbplats. Felaktiga designbeslut kan oavsiktligt signalera det motsatta. Så vad bör man tänka på? Här får du experttips på fyra avgörande faktorer för hur ni bygger tillit hos era användare och får dem att läsa ert innehåll.
Det är fantastiskt när människor börjar hitta till ens webbplats. Men det avgörande ögonblicket är när besökaren bestämmer sig för om den ska stanna kvar och läsa mer eller gå vidare. Och det beslutet fattas ofta inom 15 sekunder.
Den genomsnittliga besökarens koncentrationsförmåga är ökänt låg. Tillgången till information och olika alternativ är ju så stor, ibland rentav överväldigande. Det gör att man snabbt behöver väcka ett visst mått av både förtroende och intresse hos sina besökare för att de ska spendera någon nämnvärd tid på ens webbplats.
Norman Nielsen Group, den världsledande organisationen för forskning på användarupplevelse, tipsar om fyra essentiella och oföränderliga faktorer som hjälper dig att bygga tillit hos dina besökare (användare).
1. Designkvalitet
Designkvaliteten på en webbplats reflekteras i en mängd olika detaljer, till exempel
- en klar och tydlig navigationsstruktur
- inga brutna länkar eller felstavningar
- en visuell design som ger ett professionellt intryck
Vilket som är det mest tilltalande utseendet beror på din målgrupp och kan variera över tid och efter trender. Några grundläggande saker att alltid försäkra sig om är dock följande:
- Se till att allt bildmaterial som används har en bra upplösning.
- Använd inte bilder som är uppenbara stockfoton.
- Undvik att använda för många olika typsnitt och mörka färger, eftersom det kan få din webbplats att se rörig och oorganiserad ut.
2. Öppen och tydlig information
Ingen gillar känslan av att information har undanhållits eller gjorts svår att hitta. Se därför till att all information som är viktig för användaren är tydlig och enkel att hitta.
Vad som är viktig information beror på målgrupp och sammanhang, men exempel på sådant som i stort sett alltid är viktigt är:
- kontaktuppgifter
- policys
- svar på vanliga frågor (även kallat FAQ)
Se till att inte ha någon dold viktig information, till exempel om extra avgifter, utan var öppen och tydlig med detta så tidigt som möjligt.
Att prata mycket om slutresultatet av en tjänst utan att nämna själva processen är ett exempel på något som kan uppfattas som att man undanhåller information.
3. Omfattande, korrekt och uppdaterat innehåll
Ouppdaterat innehåll kan snabbt urholka trovärdigheten, så se till att du ger besökaren relevant, aktuellt och relaterat innehåll. Det visar även att din organisation hänger med i utvecklingen och är påläst.
Var hjälpsam och generös med kunskap. Ge tips på hur man använder och får mest ut av dina tjänster eller produkter.
4. Kopplingar till övriga webben
Folk letar ofta i olika kanaler på webben när de söker information och har lärt sig lita på externa källor, till exempel sociala medier och recensionssajter, mer än företagssponsrat innehåll.
Genom att ha länkar till externa webbplatser visar att du är transparent och trygg med dina tjänster och produkter. Att länka till eller få inkommande länkar från andra relevanta organisationer eller media kan få din organisation att framstå som mer etablerad och trovärdig.
Dessa faktorer är konstanta
Trender kommer och går och nya tekniker öppnar upp nya möjligheter att tillgodose våra besökares behov. Just dessa fyra faktorer för trovärdighet har dock förblivit desamma i decennier enligt Norman Nielsen Group. Det enda som ändrats över tid är hur vi kan och behöver tillgodose dem.
Om du har dessa faktorer och användarnas förväntningar i bakhuvudet när det är dags att ta fram en ny webbplats eller göra om er nuvarande, så har du en god chans att kunna visa dina besökare att din organisation är trovärdig och pålitlig. Då ökar du även chansen markant för att de faktiskt ska läsa och ta till sig ditt budskap.
Källa: https://www.nngroup.com/videos/4-trustworthiness-factors/
Foto: Simon Moog på Unsplash