Har du bestämt dig för att satsa på det du verkligen är intresserad av och bryr dig om? Grattis, det är det bästa receptet för ett gott företagarliv. Det är också det som hjälper dig igenom de utmaningar man möter som företagare. Här är tre vanliga strategier för att hitta rätt nisch.
Läs föregående artikel där jag listar 8 fördelar med att välja nisch
Det finns flera populära strategier för att välja nisch och här nedan får du exempel på tre av de vanligaste. Men oavsett strategi bör du alltid välja en nisch som du är genuint intresserad av och verkligen vill specialisera dig på i första hand.
Som företagare kommer du nämligen alltid stöta på utmaningar och tyngre perioder. Då är det ett brinnande intresse som hjälper dig igenom, inte hur lönsam din nisch är.
Skillnaden på nisch och målgrupp
I mitt förra inlägg skrev jag om varför du bör överväga att välja nisch. Efter det kom frågan upp ifall det är någon skillnad på nisch och målgrupp, då de ofta verkar användas synonymt. Och ja, det är det.
Din målgrupp är den grupp av människor som du erbjuder dina tjänster till, medan din nisch är den tjänst som du är specialiserad på att utföra för denna målgrupp.
Företag inom samma bransch med samma målgrupp kan alltså erbjuda denna olika tjänster, det vill säga ha olika nischer.
Exempel:
Två webbyråer har båda lärosäten som målgrupp. Men trots att de båda är webbyråer konkurrerar de inte direkt med varandra, eftersom den ena är specialiserad på att skapa pedagogiska animeringar i JavaScript och den andra på att skapa tillgängliga e-kurser.
3 olika sätt att välja nisch på
Det finns många olika sätt att välja nisch på, men här är tre av de vanligaste strategierna.
1. Vertikal (bransch)
Att välja vertikal är att välja nisch efter ett affärsområde / bransch. Man riktar in sig på att erbjuda en tjänst som är specialanpassad för till exempel utbildningsföretag, mäklare, fastighetsägare, gym, IT-konsultbolag etc.
Alla branscher har sina egna förutsättningar, språk, problem och utmaningar. Vissa måste förhålla sig till branschspecifika lagar och regler. Många företag ser därför stora fördelar med en leverantör som förstår och kan lösa just deras problem på bästa sätt.
Exempel:
Om man som bokföringsbyrå kan visa att man har stenkoll på redovisning för fastighetsbolag har man redan vunnit en stor bit av deras tillit och troligtvis hamnat högst upp många fastighetsbolags önskelista över tänkbara bokföringsbyråer.
Fördelen med en vertikal nisch är att du inte behöver ägna all tid åt utveckla en mer specifik kunskap eller snäv expertis. Du kan vara mer av en generalist om du så önskar.
2. Psykografiskt (”folk som oss gör saker så här”)
När man väljer en nisch psykografiskt utgår man från människor som har en viss världsåskådning, beter sig på ett visst sätt eller tror på något särskilt, t.ex. miljömedvetna, hästägare, hipsters, golfare, yogis etc. Det handlar om värderingar och beteenden i första hand.
Ta vara på alla möjligheter att prata med folk i din önskade grupp. Fråga hur du skulle kunna hjälpa dem med det du kan på bästa sätt.
Du kanske räknar dig till gruppen själv och då har du förmodligen redan ett kontaktnät och goda förutsättningar för samtal. Om inte har de flesta sådana här grupper ställen där de samlas, online såväl som IRL, och de brukar inte vara så svåra att ta reda på.
3. Utifrån expertis, erfarenhet eller kunskap
Du kanske har specialkunskaper inom ett område, t.ex. JavaScript-animering, naturfotografering, startups, hållbar utveckling etc etc. Om du gör dig ett namn som expert inom detta så är chansen stor att folk kommer söka upp dig när de behöver någon med dina kunskaper.
Detta är dock en mer långsiktig strategi som kan vara mer riskabel. Utvecklingen går snabbt inom vissa områden och då kanske behovet för ditt expertisområde inte ens finns kvar om ett par år.
I min bransch var till exempel Flash väldigt stort när jag pluggade till webbprogrammerare 2008. Då var det många som ville ha en sajt byggd med Flash, men bara några år senare fanns det inte någon som ville ha det längre.
Något annat som kan vara en nackdel är att du måste fokusera stenhårt på och lära dig allt om ett relativt litet område. Därför finns risken att du hinner tröttna på det innan folk ens har insett att du finns. Ett brinnande intresse är alltså extra viktigt här.
Var inte rädd för att tänka utanför boxen
För många är det inget problem att komma på sin drömnisch. Ett vanligare problem är att kunna se bortom de praktiska hinder man ser framför sig när man tänker på den. Speciellt om nischen ligger lite utanför det traditionella och målgruppen inte är känd för att vara den mest köpstarka.
Men i många fall kan man hitta lösningar, om man bara är villig att gräva djupare och tänka lite annorlunda. Oavsett vilken målgruppen är så finns det säkerligen andra som säljer något till dem. Hur gör de det? Kanske kan du hitta inspiration där?
Du kanske kan paketera din expertis på ett sätt som tilltalar och gynnar din målgrupp. Handlar det om prioriteringar behöver du visa extra tydligt att du kan leverera något som är värt mer för din kund än vad de betalar dig för det.
Prata med människor i din önskade målgrupp utifrån frågeställningen: Hur kan vi jobba ihop på ett sätt som både är värdefullt för dig och ekonomiskt hållbart för mig?
Hitta din unika väg
Det här var några sätt att välja nisch. Men återigen, det allra viktigaste är att du väljer en nisch som är rätt för dig. Fundera på vad du vill bli känd som och vilka det är du helst vill hjälpa.
Vill du ha hjälp kan du alltid kontakta mig för att bolla dina idéer. Den första konsultationen är alltid kostnadsfri, sker via telefon och tar ca 30 minuter.
Ta reda på mer
- Video: Pigeonhole Yourself by Jonathan Stark | YouTube
- Boktips: Book Yourself Solid av Michael Port | bookyourselfsolid.com
- Artikel: Specializing and Positioning an Independent Consulting Business | philipmorganconsultant.com